Home

Over mij


×
Arthur | 2018-08-15 10:22:08

Data Science met Anaconda - Introductie en installatie - Deel 1

Anaconda is een complete data science omgeving die het installeren van tools en onderlinge afhankelijkheden kinderspel maakt. Met meer dan 6 miljoen gebruikers en ontwikkelaars wereldwijd is het een van de meest gebruikte en best onderhouden ontwikkel-omgevingen op het gebied van data science. De software is open source waardoor het gratis en 'vrij' te gebruiken is.

In deze blogpost behandelen we de download en installatie. In de volgende delen zullen we aan de slag gaan met relatief simpele data science uitdagingen geschikt voor beginners.

Download

Via onderstaande link kom je op de downloadpagina voor Anaconda:

https://www.anaconda.com/download/

Klik op deze pagina op het juiste icoon voor het besturingssysteem waar je Anaconda op wilt gebruiken (Windows/macOS/Linux):

Omdat ik zelf hoofdzakelijk Windows gebruik zullen de afbeeldingen en aanwijzingen in deze blogpost gebaseerd zijn op de Windows-installatie.

Vervolgens krijg je de keuze uit twee Python versies. Wij kiezen voor versie 3.6 omdat de belangrijkste data science packages inmiddels allemaal compatibel zijn met deze versie.

Je kunt hier ook nog kiezen voor de 32- of 64-bit installer. Vrijwel iedere moderne pc kan prima omgaan met de 64-bit versie, dus daar kiezen we voor. (mocht dit problemen opleveren bij de installatie, probeer dan de 32-bit versie)

Nadat je een keuze hebt gemaakt begint de download. Open het bestand wanneer de download voltooid is en start daarmee de installatie.

Installatie

Na het opstarten van de installatie verschijnt het eerste scherm, klik hier op 'Next':

Lees in het tweede scherm de License Agreement goed door en klik op 'I Agree' wanneer je het eens bent met alles wat daar staat. (of lees niets en klik blind op 'I Agree'...)

Het volgende scherm geeft je de optie om Anaconda voor alle gebruikers op de pc te installeren, of alleen voor de huidige gebruiker (Just Me). Dit is de aanbevolen optie en daar gaan we dan ook voor.

Na op 'Next' geklikt te hebben komen we in het scherm waar we de locatie voor de Anaconda-installatie kunnen kiezen. Ik kies ervoor om het in de root van de C: schijf neer te zetten. Mocht je deze serie blogposts tot op de letter nauwkeurig willen volgen dan raad ik je aan dezelfde installatie-directory te gebruiken.

Het volgende scherm bevat geavanceerde opties, hier veranderen we niets aan:

Als we hier op 'Install' klikken begint de daadwerkelijke installatie. Dit kan even duren, dus tijd voor een kopje koffie of iets anders!

Als de installatie is afgerond verschijnt onderstaand scherm:

Klik hier op 'Next'.

Vervolgens vraagt de installer of we Microsoft VSCode willen installeren. Voor nu is dat niet nodig, dus wij kiezen voor 'Skip'.

In het laatste scherm kunnen we ervoor kiezen om meer te weten te komen over 'Anaconda Cloud' en/of hoe we aan de slag kunnen gaan met Anaconda. Beide zaken zijn optioneel aangezien ik deze ga behandelen in het volgende deel van deze series blogposts, maar voor wie alvast aan de slag wil kan het geen kwaad de vinkjes aan te laten en op 'Finish' te klikken.

Om te controleren of de installatie is gelukt openen we de 'Anaconda Navigator' via het startmenu:

Als het goed is verschijnt en verdwijnt er een aantal zwarte schermen, waarna het Anaconda logo plaatsmaakt voor de Navigator.

In het venster waarin je bedankt wordt voor het installeren van Anaconda kun je ervoor kiezen om de makers van Anaconda te helpen door anonieme gebruikersstatistieken te verzenden. Voel je vrij om dit vinkje aan te laten of uit te zetten en vervolgens op 'Ok, and don't show again' te klikken.

De installatie is gelukt en we bevinden ons nu in de Anaconda Navigator; het startpunt voor onze reis door het data science vakgebied!


Arthur Schrijver

  • Business Intelligence Consultant
  • Data Science Enthousiasteling
  • Data Engineer
  • Informatie analist
  • Data modelleur
  • ETL Ontwikkeling
  • Front end design
  • Allround ontwikkelaar


Arthur Schrijver | info@ArthurSchrijver.nl | 06-17102501 | KVK-nummer: 74527401 | BTW-nummer: NL176046380B01